Д-р Спаска Асова - Стоматолог: 02/837 98 83, 0898 20 96 72
Стоматологичен кабинет: ж.к. Надежда 2, бл.237,вх.Б,ап.33 гр.София
Защо зъбите ни пожълтяват и как да се отървем от проблема?

index

Имате пожълтели зъби, които си личат от близък поглед? Да, често срещан проблем, дължащ се на много причини. Част от тях могат да бъдат избегнати, други-не.

Когато научите причините поради, които усмивката ви не е толкова блестяща колкото ви се иска, ще можете да решите голяма част от проблема.

Много хора харчат хиляди за избелване на зъбите. По-голямата част от хората не знаят, че зъбите не са снежно бели по рождение.

Те обикновено имат близо жълт цвят, който става по-ярък с напредването на възрастта. Причината е че повърхността на зъбния емайл се разделя и ерозира, което детерминира пожълтяването, наречено дентин. Дентинът е състояние на оцветяване на зъбите в следствие на храненето и пигментацията. В последствие оцветяването може да натрупа зъбна плака и да се появи зъбен камък.

Най-честите причини за пожълтяването на зъбите:

2-Whitens-Yellow-Teeth

Степента, до която може да избелите зъбите си зависи от основният цвят на зъбите ви.

Установете истинският, биологичен цвят на зъбите си, след което говорете със стоматолог, за да разкрие причината за настройката на цветовете.

2. Кофеиновите напитки, билков чай​​, газирани напитки, вина, а също и някои зеленчуци и плодове, като ябълки и картофи могат да обезцветят зъбите.

3. Неправилното миене на зъбите също е причина за появата на оцветяване от кофеинови напитки и тютюневи изделия.

4. Определени заболявания също могат да бъдат причина за появата на оцветяване на зъбите. Например бактериални инфекции, подлагане на химиотерапия, приемането на определени антибиотици и др.

5. Приемането на флуорид чрез храни и хранителни добавки, както и механичното нараняване на емайла на зъбите също и причина на пожълтяването им.

Как да се отървем от пожълтелите зъби?

Как да се отървем от пожълтелите зъби?

Домашни избелващи процедури

Съществуват множество продукти на пазара за тази цел. Консултирайте се с личния ви стоматолог, за да изберете най-подходящия продукт за вас. Имайте в предвид, че избелването на зъбите прави емайла много по-нежен и чувствителен към механични наранявания с температурни дразнители. За да избегнете това, опитайте се да правите промивки с магнезиево мляко поне три пъти дневно.

Избелващите пасти проникват само до определено ниво на зъбната структура. Използвайте такива пасти, които включват абразивни съставки във формулата си. Абразивните съставки елиминират повечето от външните петна  и спомгат избелващият гел да се „фокусира” върху по-упорите петна.

По възможност измивайте зъбите си след всяко хранене с богата на флуор паста.

Завършвайте храненето си с ябълки. Освен, че е полезен, плодът „почиства” по естествен начин зъбите.

Избягвайте кофеинови и газирани напитки и червени вина. Те влияят силно оцветяващо на зъбния емайл.

Стоматологично професионално избелване на зъбите е един от най-ефективните методи в случай, че блестящата,снежно бяла усмивка е наистина важна за вас.