Д-р Спаска Асова - Стоматолог: 02/837 98 83, 0898 20 96 72
Стоматологичен кабинет: ж.к. Надежда 2, бл.237,вх.Б,ап.33 гр.София
Лекувайте млечните зъби на децата си

В 30- годишната ми практика категорично съм установила, че голямата част от родителите не обръщат внимание на проблемите с млечните (временни) зъби на децата си.
От една страна, хигиената на млечните зъби се подценява, а тя не е само с цел изграждане на хигиенни навици, а запазване доброто състояние на млечните зъби като цяло.
От друга страна, се смята, че децата нямат болки в зъбите, тъй като самите деца не го казват. Според последни данни над 60% от децата с млечни зъби изпитват болки. Проблемът, обаче е, че децата не винаги успяват да разкажат за своята болка. Обикновено тези болки са моментни, траят от няколко секунди до няколко минути и децата често се увличат и не успяват да кажат на родителите си в момента, в който трае болката.
Кариесите на млечните зъби също трябва да се лекуват навреме, тъй като в стоматологията са познати случаи на нелекувани кариеси на млечни зъби и последващо израстване на постоянни зъби с кариеси.
Ако зъбите на детето почернеят или изглеждат „проядени”, не се успокоявайте, че се наблюдава често и при неговите връстници.
Адекватната хигиена е едно от нещата, с които ще преборите черните петна по зъбите. Витамините, обогатени на калции и по възможност по-натурални млечни продукти също ще ви бъдат съюзник.
Редовният преглед при стоматолог –поне веднъж на 2-3 месеца е препоръчителен за малчуганите след 6-годишна възраст.